Biography

Nukensilmä / Doll’s eye

”Se on kuin nuken silmä” minulle sanottiin. Olin vasta 5-vuotias, kun toinen silmäni alkoi karsastamaan. Lääkärit tutkivat, eivät löytäneet syytä ja lopuksi yksi lääkäri sanoi, että se on syöpä, tyttö kuolee, jos ei leikata heti. Toinen silmä poistettiin kokonaan ja myöhemmin selvisi ettei syöpää ollutkaan, leikkaus oli virhe.

Nyt istuin silmäpolilla mieheni kanssa. Tämä on varmasti vain tavallinen silmätulehdus, ajattelin. Hoitaja kyselee ja tekee testejä. Pääsen lääkärin vastaanotolle, vielä toiselle ja kolmannellekin. Kukaan ei sano, ei puhu mitään. Kuuluu vain epämääräistä muminaa ja huokailuja. Kysyn yhä uudelleen, mutta ei vastausta vieläkään. Katson mieheeni, joka yrittää rauhoitella minua. Ahdistaa. Lopuksi kun kukaan ei vieläkään vastaa, lysähdän lattialle, mieheni jalkojen juureen. Pää on kuin sumua täynnä, ainut asia mikä siellä pyörii, on kauhukuvat. ”Mitä jos lääkärit tekevät taas virheen? Eikö tämä voi olla vain tavallinen silmätulehdus ja pääsen pian kotiin? Miksei kukaan anna vastausta? Auttakaa!

Vihdoin lääkäri avaa suunsa ja sanoo: ”Saat lähteä samantien Oysiin.

It’s like a doll`s eye” I was told. I was only 5 years old when my other eyes began to prune. Doctors are investigating, not finding a reason, and finally one doctor said it is cancer, the girl dies if we don’t remove eye immediately. The other eye was removed completely and later it became clear that there was no cancer, the surgery was a mistake.

Now I sat in the ophthalmology department with my husband. This is certainly just an ordinary eye infection, I think. The nurse asks and tests. I get to the doctor’s office, next doctor and finally third doctor. No one says nothing. There is only silence. I ask again, but no answer. I look at my husband who is trying to calm me down. Harass. Finally, when no one still answers, I drop on the floor, at the feet of my husband. The head is like a full of fog, the only thing that spins there is horror. “What if the doctors make a mistake again? Could this not just be an ordinary eye infection and will I get home soon? Why doesn’t anyone give the answer? Please help!

Finally, the doctor opens his mouth and says, ”You can go straight to Oulu University Hospital.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *